Aj tej najlepšej pekárke sa raz za čas stane, že koláč či chlieb, ktorý vytiahne z rúry, nie je úplne ono. Pečenie je veda, o tom niet pochýb. Dá sa pri ňom teda veľa aj pokaziť. V nasledujúcom článku sa dozviete, akých omylov sa pri pečení najčastejšie dopúšťame a možno o nich ani netušíme.
Čas v recepte je len orientačný
Aj keď všetci, že to robiť nesmieme, občas sa tomu nevyhneme – otvárame dvierka na rúre počas pečenia. Už pri jednom obyčajnom nazretí môže teplota vo vnútri klesnúť o 25 stupňov a tým pádom trvá aj desať minút, kým sa rúra opäť nahreje na pôvodnú teplotu. Stálu teplotu si vyžaduje pri pečení mnoho zákuskov, predovšetkým múčniky. Strata tepla tak môže zapríčiniť padnutie cesta a pri pečení mäsa zasa predĺženie času jeho pečenia. Ak potrebujete skontrolovať stav svojho koláča alebo iného jedla, urobte tak najskôr po 25 minútach, ideálne až na konci pečenia. S tým úzko súvisí aj čas pečenia. Slepo dodržiavať časy napísané v receptoch niekedy spôsobí to, že pokrm vytiahneme nedopečený alebo zhorený, pretože každá rúra je iná. Spoľahnúť sa môžete radšej na vlastný rozum a sledujte meniacu sa farbu aj štruktúru jedla. Pri múčnikoch využite špajdlu – ak na nej po vytiahnutí nebude nalepené cesto, je hotový.
Viac plechov naraz vo výsledku nič neušetrí
Šetrenie energií máme v súčasnosti na dennom programe. Využívame ho tak aj pri pečení a do rúry častokrát dáme niekoľko plechov naraz. Nie je to však až tak účinné, pretože pri takomto pečení sa jeho čas výrazne nadĺži a vo výsledku možno až toľko neušetríte. Na takéto pečenie je ideálnou teplovzdušná rúra, v prípade inej sa vám môže stať, že spodný plech bude neupečený aj po výraznom nadĺžení času pečenia. Nevymasťujete pred pečením plech či formu, pretože sa vám to zdá zbytočné? Ďalšia chyba. Možno sa vám podarilo raz či dvakrát vyklopiť perfektnú bábovku aj bez toho, ale nie je to pravidlo. Tento problém pomáha riešiť aj papier na pečenie či silikónové formy, ktoré umožnia cestu vypadnúť aj samému bez pomoci tuku. Zháňate novú silikónovú formu alebo ste sa rozhodli kúpiť si ju prvýkrát? Vyskúšajte aliexpress slovensky, kde nájdete tisíce lacných a praktických produktov aj do kuchyne.
Dvakrát meraj a raz peč
Komu by sa niekedy nestalo, že uprostred pečenia zistil, že mu niečo chýba. Niektoré ingrediencie môžete nahradiť inými, ale sú také, ktoré určite nenahradzujte. Reč je napríklad o ovocí, pretože niektoré druhy sú šťavnatejšie, než iné. Experimentovať by ste nemali ani s nahradzovaním odtučneného mlieka za tučné a naopak. Ak v recepte natrafíte na pokyn, že máte pridanú múku najprv preosiať, neignorujte ho. Podobne je to aj pri práškovom cukre. Aj keď sa môže zdať, že ide o zbytočné nadlžovanie pečenia, múka a cukor sú po preosiatí prevzdušnené a cesto vďaka tomu získa hladšiu a jemnejšiu textúru. Pozor si dajte aj na nepresné váženie surovín. Dva či tri gramy problém nenarobia, ale ak ide o dvadsať alebo štyridsať gramov, môže to mať vplyv na výslednú konzistenciu a chuť pečiva alebo koláčov. To isté platí aj pri meraní tekutín ako je napríklad mlieko. Ak vám chýba dobrá kuchynská váha alebo odmerka, môžete použiť naše zľavové kupóny a kúpiť si ich za dobrú cenu.